Nadaljuj

ŠPORT IN AKTIVNOSTI

KOLESARJENJE:
Birds House je locirana na prepletu priljubljenih označenih kolesarskih poti, različnih težavnostnih stopenj, različnih dolžin, tako po makadamu, kot po asfaltu. Razpotja vodijo skozi oljčne nasade, mimo kmečkih turizmov, do morja, vasic, arheoloških in sakralnih znamenitosti. Nekatere poti gravitirajo proti Rovinju: 203-Vistrum, 202-Rubinium, druge proti Balam: 243-Po stopinjah dinozavrov, 242-Rimske poti, 207-Palud ali pa malo daljše proti Vodnjanu, Puli… mimogrede z ladjico odpljujete na Veliki Brijon in kolesarite v eksotičnem nacionalnem parku. Ker se poti med seboj sekajo, si jih lahko po želji skrajšate ali podaljšate. Tisti najbolj zagnani pa se lahko preizkusijo na stezi 361, ki poteka po poteh 14. etape 87. GIRO D`ITALIA (Pula-Trst). Najprimernejšo kolesarsko pot si lahko izberete na spletni strani www.istria-bike.com (opisi, tehnični podatki, znamenitosti na posamezni poti, zemljevidi, koordinate).

VODNI ŠPORTI:
V 1.5 km oddaljenem Kampu Mon Perin Bale (ex kamp San Polo & Colone) se nahaja manjši aquapark z napihljivimi tobogani, plezali in trampolinom. Najamete lahko pedalin, čoln, kajak. Adrenalinski navdušenci pa se boste zapeljali do bližnjega Veštra, ki je znan po bogati ponudbi vodnih športov, od najema vodnih skuterjev, vožnje na banani in obročev na morju. Preizkusili se boste lahko v potapljanju.

TENIS:
V okolici se nahaja kar nekaj večjih teniških centrov. V 6 km oddaljenem turističnem naselju Villas Rubin (7 peščenih, 4 betonska), v TN Amarin (6 peščenih, 2 betonska), Hotel Eden (8 peščenih, 4 nadkrita in z tartan podlago). Teniška igrišča so tudi v sklopu hotela Istra na Cvenem otoku, kjer lahko športne aktivnosti zdrużite s čudovitim izletom in kopanjem v morju in bazenih. Ladjica vozi vsako uro iz centra Rovinja na Crveni otok (15 min. vožnje).

GOLF:
Prav posebno doživetje je igranje golfa v nacionalnem parku Brioni. Ali ste kdaj v svoji karieri igrali golf v družbi jelenov, muflonov, zajcev in pavov ? Vseh 18 lukenj je bilo leta 2006 rekonstruirano po originalnih načrtih velikih mojstrov. Zaradi ugodne klime je možno na tem igrišču igrati vse leto. Dostop do igrišča je z ladjico iz Fažane.
Obvezna najava in rezervacija na tel. +385 (0) 52 525 883 ali 525 882, na e-mail izleti@np-brijuni.hr ali v poslovnici NP Brijoni v Fažani.
V Savudriji se nahaja profesionalni tekmovalni golf teren Adriatic Golf z 18 luknjami. Rangiran je po USGA Course and Slope Rating sistemu. Od Rovinja je oddaljen cca. 45 min.
Rezervacije na tel. + 385 52 427 117, Mobile: + 385 91 451 111 , E-mail: info@golf-adria.com

MESTA IN KULTURNE ZNAMENITOSTI, KI JIH MORATE OBISKATI:
Vsekakor morate obiskati Rovinj s cerkvijo Sv. Eufemije, zaščitnice mesta, ki dominira nad starim mestnim jedrom. Rovinj morate doživeti tako podnevi, kot ponoči. Bale, Vodnjan, Pula, Svetivinčenat…., celotno področje priča o bogati kulturni dediščini Istre. Ostanki iz rimskih časov (v bližini Birds House se nahajajo ostanki rimske cisterne), romanika, gotika, barok; obzidja, cerkve, bazilike, freske, vitraži… nešteto možnosti za oglede. Kulturno noto lahko vključite tudi v svoje kolesarske izlete. Izbor znamenitosti po vašem okusu vam bo olajšal uradni turistični portal Istre (www.istra.hr)

NARAVNE ZNAMENITOSTI V BLIŽINI:
Birds House je del ornitološkega parka Palud (250 vrst ptic).
Brionsko otočje je edini nacionalni park v Istri, ki s svojimi štirinajstimi otoki na 736 hektarih površine, predstavlja edinstveno igro narave, ki na tem mestu združuje prelepe živalske vrste ter redko in bogato floro. Slovi kot eden najlepših arhipelagov v Sredozemlju.
Jama Baredine, zavarovan geomorfološki spomenik narave v bližini Poreča.
Pazinska jama- izredna atrakcija, ki ni pustila ravnodušnega ne Danteja, ki je imeli priliko videti to edinstveno delo naravnih sil.
V bližini Žminja se nahaja Jama Feštinsko kraljestvo.
Dvajset minut vožnje severno od Rovinja se nahaja Lim Fjord, ki je s svojo enkratnostjo zaznamoval sliko Istre.
Če želite uživati v eni najlepših panoram v tem delu Evrope, se vzpnite na najvišji vrh Učke - Vojak (1401 m). Tam stoji kamnit stolp, s katerega se ob jasnih dneh nudi čudovit panoramski pogled na istrski polotok, severnojadranske otoke, planine Gorskega kotarja, vse do Benetk in Alp. Več informacij na www.istra.hr

GASTRONOMIJA: Odkrijte mehkobo okusov, vonjav te čudovite pokrajine. Odlične morske jedi; ribe, školjke, raki, delicije; divji šparglji, slavni tartufi, najboljše oljčno olje na svetu, meso pečeno na žerjavici lesa oljk in trte, ”fuži" - slavne domače testenine, šopek zelišč: rožmarin, origano, lovor, žajbelj, sivka… pa seveda odlično istrsko vino. Nešteto kmečkih turizmov, konob, vrhunskih restavracij, vabi k raziskovanju istrske kuhinje. Odlično hrano in avtentičen ambient lahko doživite tudi blizu Birds House, sprehodite se lahko do konobe Mofardin, no ja, mogoče se odpravite z avtom, ker se vam s polnimi trebuščki ne bo ljubilo vračati peš.

DOGODKI IN PRIREDITVE: Rovinj in Pula sta znana bo bogatem izboru prireditev. Pula s svojo Areno gosti predvsem svetovno znane glasbene izvajalce in veličastne gledališke predstave. Rovinj je s svojo arhitekturno kuliso magnet za evente, ki razveseljujejo skozi poletno sezono. Dogaja se tudi v manjših, a zato nič manj prikupnih mestecih: Svetivinčenat, Vodnjan, Bale. Napovednik dogodkov v Rovinju: www.tzgrovinj.hr, v Puli: www.pulainfo.hr